SOSYAL & SPORTİF FAALİYETLER

Basketbol

Gurup sporu olan basketbol çocuğun kendi yeteneklerinden haberdar olmasına ve onları başkalarının yetenekleriyle karşılaştırabilmesine fırsat verir.

Basketbol, çocuğun ve gencin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur.

Basketbol sağlığı koruma ve güçlendirme amacı taşıdığı gibi, bedensel enerjinin ve duygusal gerilimin boşaltılmasına katkıda bulunduğu için, tedavi işlevi de yüklenebilmektedir.

Altı veya yedi yaşından itibaren çocuk kendi yeteneğini akranlarının performansına bağlı olarak değerlendirmeye başlar. Bu dönemde anne-baba ve öğretmen, performansı yerine çabanın ve bedenin gelişiminin önemini vurgularsa, çocuğun gözünde kazanma ve kaybetme daha az önem taşıyacaktır. Bu bağlamda anne ve baba “önemli olan performans değil çabadır” düşüncesinden hareketle, çocuğu bedensel gelişimine katkısı nedeniyle spor yapmaya özendirilme, ama kaybolan maç skorunu önemsemeden, onu çabasından dolayı taktir etmelidir.

Sporun bireyin ruh sağlığına getirdiği katkılardan bazıları bu şekilde sıralanabilir.
  • Öz güvenin ve yaşama sevincinin artması
  • Boş zamanların olumlu yönde değerlendirilmesi
  • Bireyin toplumsallaşmasına olan olumlu etkisi
  • Çocukluk çağında karşılaşılan davranış bozukluklarının giderilmesinde sporun tedavi edici işlevi