SOSYAL & SPORTİF FAALİYETLER

Satranç

Okulumuz bünyesinde açılan birçok sosyal faaliyetlerden biri de "satranç"tır. Günümüzde satranç, dünyanın hemen her ülkesinde oynanan bir spordur.

SATRANÇ:
  • Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.
  • Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
  • Doğru ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
  • "Kendine güven" duygusunu aşılar.
  • Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak, bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.
  • Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavranmasına yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.
  • Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
  • Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
  • Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur. Sayamadığımız daha bir çok yararı bilinmektedir.
Satrançın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitiminde temel amaçlarındandır, Türk Milli Eğitimi'nin öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir "eğitim araçı"dır. Yeryüzünde başka hiç bir araç, bu kadar olumlu davranışların hepsini birden bireylere kazandıramaz!

Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak "Kişilik gelişiminde satrançın pozitif etkilerinden yararlanma" amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı, bu amaç bir "görev" olarak benimsenmelidir.
Satranç